Вярата и актьорът

Не е тайна, че актьорите и актрисите могат да бъдат дълбоко повлияни от хората и героите, в които те се превъплъщават. Какво се случва, когато те са помолени „да обуят обувките“ на някого като Дезмънд Дос – един вдъхновяващ мъж на убежденията и съвестта?

33-годишният актьор от британски произход Андрю Гарфийлд (познат от филмите „Социална мрежа“ и „Невероятният Спайдърмен“), встъпил в ролята на военният герой Дезмънд Дос, беше похвален от филмовите критици и семейството и приятелите на Дос за изпълнението на ролята му.

Но какво влияние оказва тази роля лично върху него?

Гарфийлд разказва, че плакал, когато за първи път прочел сценария на филма „Възражение по съвест“ (Hacksaw Ridge). Когато гледаме неговите интервюта, свързани с филма, е очевидно, че актьорът благоговее пред историята на Дос.

Героят е толкова завладяващ. Това е една от онези истории, които продължават да звучат вътре в мен“ признава Гарфийлд пред TIME magazine. „Една от главните причини, от които бях привлечен да участвам и да играя ролята му беше неговото съзнание за личната му същност и човечност, но вярата му беше най-силната част от това.“

Влизайки в неговата кожа – или както Гарфийлд се изразява „органи“ (стомах, вътрешности, сърце) – актьорът казва, че преживява чувство на мир и сигурност отвъд това, което е чувствал в собствения си живот.

„Научих толкова много за себе си, опитвайки се да го направя да заживее в мен“ – казва Гарфийлд. – „Почувствах се толкова спокоен, прекарвайки време с Дезмънд, защото той е успял да се измъкне от разпространените културни нагласи и да се издигне над тях чрез своята вяра и е станал символ на „Прави на другите това, което искаш те да правят на теб“; на „Аз ще пожертвам себе си за брат си““.

Нека бъде ясно: Гарфийлд не е християнин. Той обаче е „много заинтригуван от това да живее един истински духовен живот“. Вероятно заради това, след филма за Дос „Възражение по съвест“ (Hacksaw Ridge), той се заема с „Тишина“ (Silence) – друг филм за вярата, в който актьорът играе йезуитски свещеник мисионер, страдащ от преследването през 17 век в Япония.

Тази идея, че не си способен да извършваш тези неща без помощ, без помощ от нещо по-велико от теб… това е наистина едно красиво нещо, което да изследваш“ – казва Гарфийлд пред RELEVANT Magazine.

Британецът с бебешко лице събу армейските обувки на Дос преди много месеци, а „Възражение по съвест“ (Hacksaw Ridge) е вече по кината. Въпреки това Гарфийлд е убеден, че филмът ще остане за дълго време в сърцето и ума на зрителите.

„Аз наистина вярвам, че историята на този човек има силата и потенциала да повлияе върху целия свят.“[1]

Оригиналната статия може да прочетете >>>ТУК<<<

[1] Гарфийлд заявява това докато рекламира „Възражение по съвест“ (Hacksaw Ridge) при участието си в шоуто на живо на Jimmy Kimmel.

Scroll to Top