Вярата на госпожа Дос

Рамо до рамо до своя съпруг, в добро и зло, за 46 години брак Дороти Дос наистина олицетворява старата поговорка “зад всеки велик мъж седи една велика жена”.

Би било лесно за тези, които са гледали Хексоу Ридж да определят Дороти Шут като “любовта на главния герой” или “красивото лице” във филма. Обаче това би било огромна несправедливост към жената, която е била ревностен защитник на вярата на своя съпруг войник – герой.

Любовта между Дороти и Дезмонд се основава на вярата. Двамата се срещат в Църквата на адвентистите от седмия ден в Линчбърг, Вирджиния, и се женят на 17 август, 1942 г. Дороти споделя, че се е омъжила за Дезмънд защото може да му се довери. “Той беше добър християнин и мислех, че ще ми помогне да отида на небето.”

Ако това не звучи много романтично, не се притеснявайте – има и достатъчно силни чувства. “Той беше първият, когото целунах.” – добавя тя.

На снимката: Дезмънд Дос с жена си Дороти и приятели

Библията, която Дезмънд толкова грижовно съхранява по време на своето пребиваване в армията, е подарък от Дороти и е подписана със следното съобщение: “Ако повече не се срещнем на тази земя, имаме увереността за щастливата среща в небето. Нека Бог в Своята милост да предостави и на двама ни място там.”

Дезмънд се завръща от войната, но с белези, които не се заличават толкова бързо. Той е трябвало да прекара следващите 6 години в болница, за да бъде лекуван от туберколоза, с 90% увреждане и загубени 1 бял дроб и 5 ребра.

През първите 5 години от живота на Томи – техния син, Дороти го отглежда до болничното легло на Дезмънд. Тя същевременно и завършва обучението си за медицинска сестра, за да издържа финансово семейството си.

Въпреки трудностите, вярата и любовта на Дороти към семейството ѝ остава силна. През 1976 Дезмънд губи слуха си поради усложнения от антибиотиците срещу туберкулоза. Дороти започва да пише съобщения до него, така те могат да общуват, а тя шеговито нарича себе си неговото “куче-водач” (на английски „куче-водач“ се превежда “чуващо кучешко ухо”).

Дороти също ще води своите битки с болестите. Тя е диагностицирана и оперирана от рак на гърдата през 1982. Здравето ѝ се подобрява през следващите 8 години, преди рязко да се влоши.

На 17 ноември 1991 семейство Дос са на път към болницата за една от нейните редовни процедури, когато Дезмънд губи контрол над колата. Превозното средство се прекатурва надолу и Дороти е убита.

Казват, че “зад всеки велик мъж седи една велика жена”. Но дори и този цитат не успява умело да обхване същността на Дороти Шут Дос. През 49-те години брак тя остава вярна до своя съпруг като духовен спътник, в резултат на което и двамата постигат велики неща за Бог.

И така, следващия път когато гледате или четете историята за Хексоу Ридж, помислете за вярата на Дос. За двамата – г-жа и г-н Дос.

Scroll to Top