Възражение по съвест

Най-големият ежедневник в щата Тенеси разказва за вярата на Дезмънд Дос

Превод от Adventist Review

book
Credit: Mark Rogers

“Най-големия вестник в Нашвил (щата Тенеси), обърна вниманието към Църквата на адвентистите от седмия ден. Седмица преди излизането на филма “Hacksaw Ridge”, който разказва за Дезмънд Т. Дос.
Дезмънд е първия получил медала на честта, въпреки че поради възражение по съвест е отказал да служи като въоръжен войник. Медалът е присъден за героизъм, проявен в сраженията в Окинава (Япония, 1945).

Журналистката отговаряща за религиозните теми – Holly Meyer, е разговаряла с Daniel Weber (директор на отдел комуникации към Северноамериканската дивизия) и с някои адвентисти от щата. Статията на Meyer е публикувана и в националния ежедневник USA Today, собственост на медийната компания Gannett.”

Редакторската бележка в Adventist Review

Следва цитат от началото на статията и линк към сайта на The Tennessean.

Вярата под светлината на прожекторите

във филма на Мел Гибсън Hacksaw Ridge

От Holly Meyer, The Tennessean

Doss - Medal of Honor
Credit: AP

Любителите на филмите изпълват залите за да видят биографичната драма на Мел Гибсън за Втората световна война, а извън кинозалите членовете на Първата адвентна църква в Нашвил ще споделят историята на човека, който е вдъхновил създаването на филма.

Hacksaw Ridge е необикновен разказ по истински случай. Покойния Дезмънд Дос е служил като военен медик. Той е бил искрено вярващ адвентист от седмия ден, който отказва да носи оръжие. Той е първият военнослужещ изказал “възражение по съвест” за носенето на оръжие, който е получил отличието “медал на честта“, след като е спасил живота на повече от 75 души в битката за Окинава (1945).

Местните християни очакват “Възражение по съвест” да събуди въпроси сред непознаващите тяхната църква и живота на Дос. Желанието на вярващите е да бъдат полезни и да отговорят на въпросите, казва техния пастор Мелвин Сантос.

Затова пред кинозалите и църквите в Нашвил, част от вяращите ще предлагат брошури за героя от Втората световна война и неговата вяра.

“Просто искаме да споделим малко повече за същността на неговата вяра и всеотдайно посвещение и то не само към Бога, но и на родината си” – каза пастор Сантос.

“Ние се намираме в центъра на Нашвил, така че ако дойдат хора, ще можем да отговорим на въпросите им и да ги поканим да научат повече за Църквата на адвентистите от седмия ден, това е църквата на която се е посветил Дезмънд Дос.”

Вижте цялата статия.

Scroll to Top