Силата на молитвата, демонстрирана в Окинава

Дос разбираше значението на молитвата в собствения си живот, и знаеше, че не е нужно тя да бъде сложна, за да има огромно въздействие.

Джарод Стакелрот

Една от най-силните сцени в Hacksaw Ridge е когато Дезмънд Дос се моли, “Боже, помогни ми да спася само още един.” Това е молба, вик на човек, който е физически, емоционално и психически изцеден; вик за сила и подкрепа, за търпение и вик към провидението да се намеси и спаси. Разбира се, Дос не се спира само на един. В края на краищата, молейки се по целия път, той спасява 75 мъже от върха на този адски склон.

Това не е единственият път, когато виждаме Дос да се моли. Той се моли преди бой и преди да вземе важни решения. Неговата рота дори задържа атаката, докато той не свърши молитвата си. И все пак, както самият той казва, молитвата не е съвсем като разговор с Бога. Той никога не чува много отговори. Така че защо да се моли?

Е, това не е някаква магия или заклинание, което може да принуди Бог да действа по начина, по който искаме или очакваме. Няма магическа формула за молитва. Как можем да кажем, че молитвите на Дос са го спасили от смърт, когато други загинали са били несъмнено молещи се хора?

И все пак молитвата е била от решаващо значение за Дос. Тя му напомняла за нещо по-голямо от него самия. Тя му давала надежда. Християните вярват, Бог чува молитвите ни и се интересува от живота ни. В Библията се казва, че Бог дори знае броя на космите на главите ни (Лука 12: 7).

Молитвата ни напомня да бъдем благодарни за това, което имаме. Молитвата ни дава възможност да изразим благодарност за благословенията, за които не сме направили нищо, за да заслужим. Молитвата ни помага да изразим нашето разочарование, нашите болки и нашите грешки на Някой, който е винаги там – и който иска да слуша. Молитвата увеличава нашата твърдост и ни дава вътрешна сила – сила, която Дос със сигурност призовава в най-тъмния си час. Молитвата е една свещ в тази тъмнина, която не може да бъде изгасена.

Християните често ще се молят с Господната молитва (Матей 6: 9-13). Това е молитвата, на която Исус учеше Своите ученици и често се използва като модел, за да се научат хората как да се молят. Основните неща, които обхваща, са: признаване на Бог като наш Баща и признаване на Неговия суверенитет; поставяне на бъдещето в ръцете Му; молба за нещата, от които се нуждаем; молба за прошка и молба за помощ ние да простим; и защита от всичко, което може да се обърка в света.

Когато молитвата се използва по този начин, тя ни помага да признаем, че нещата са извън нашия контрол, помага ни да не се притесняваме, помага ни да бъдем благодарни и ни дава надежда за бъдещето.

Дос разбра значението на молитвата в собствения си живот. Можете да се молите като Дос днес – бъдете естествени и говорете с Бога.

Оригиналната статия можете да прочетете >>>ТУК<<<

Scroll to Top