Седем начина да отгледате дете с вярата на Дос

Desmond Doss showed courage and conviction even in his early years

Какво е това, което вдъхновява Дезмънд Дос да бъде верен, без значение на последиците в Хаксоу Ридж (Hacksaw Ridge)? Как можем да възпитаме същите християнски ценности в нашите деца?

От Дарън Прат.

Desmond Doss showed courage and conviction even in his early years

Миналата седмица имах привилегията да гледам „Възражение по съвест“ (Hacksaw Ridge) последната хитова продукция на Мел Гибсън – истинската история на Дезмънд Дос. За мен, Дос е съвременният Даниел, Естир или Йосиф. Това, което ме впечатли най-много е вярата, смелостта, характера и ценностите на Дос, който отказва да носи оръжие и пази съботата на всяка цена (а и е вегетарианец също). Въпреки натиска от страна обучаващия го, той настоява твърдо на тези идеали и става герой, както на, така и извън бойното поле. Той сам самичък сваля надолу по билото 75 пострадали човека под тежък вражески огън.

От гледна точка на семейството как човек отглежда дете с вярата, характера и ценностите на Дос? Ценности като безкомпромисност, отстояващ и помагащ на приятелите, бидейки човек на вярата. Един човек, който застава за правото и истината, без значение на последиците; живот на саможертва и служене; един човек, който никога не се предава пред лицето на врага; човек, който извършва безмилостна служба на другите, без значение от цената.

В дома на семейството Дос, седем неща се открояват пред мен.

1. Ученичеството започва рано и започва у дома.

Домът на Дезмънд в никакъв случай не е перфектен, но майка му е вярна и съзнателна в оформянето на живота на сина си. Това прозира на и нзвън бойното поле.

2. Ритуали и традиции.

Майка му го отвежда в църквата и го научава за значимостта на съботата. Верността на майка му имала дълбок ефект върху Дос. Въпреки баща, който се борил с вътрешните си демони (това, което сега ще бъде описано като посттравматичен стрес), вярността и ценностите на майка му, определят Дос по пътя на непоколебима вярност и героична съдба.

3. Определяне на моменти за обучение от Бог.

Това се случи всеки ден и може да бъде едновременно добро и лошо. Хващането на тези моменти и използването им, за да се преподават ценности е от ключово значение за формирането на вярата, която да е непоклатима в нашите деца.

4. Картините на стената.

Имаше една картина на стената с графики, изобразяващи десетте заповеди и Господната молитва. Тази картина имаше дълбок ефект върху Дос и гравира десетте Божи заповеди в неговия характер – по-специално, четвърта и шестата заповеди. Какви картини са на вашите стени и на какви ценности учат децата ви?

5. Силата на запомнящи се променящи живота събития.

Както добрите, така и лошите събития формират характера. Фактът, че той почти убил брат си с тухла и след това присъствал на инцидент на баща му с пистолет, са две случки, които са затвърдили решимостта му никога да не убива друг човек. Важно е, когато ние като родители говорим с нашите децата, особено, когато се появят такива моменти.

6. Силата на Божието Слово.

Дезмънд има Библия, която е с него навсякъде, дори на на бойното поле. Той редовно я чете и скрива думите в сърцето си. Ние като родители трябва да позволим Писанието да говори в живота на децата ни чрез четене, повторение, запаметяване и разказване на истории, които променят живота и формират стойности.

7. Никога не се отказвай.

Възпитанието е трудна задача, когато отглеждате един Дос. Той е безмилостен, а на моменти уморителната работа просто му дотяга. Дос повтаря репликата, “само още един”, когато отива на бойното поле, за да спаси още един войник отново и отново. Kато родители, ние трябва да имаме същата нагласа, тъй като се възползваме от моментите, които се случват всеки ден, за да отгледаме дете с вярата на Дос. Само още един момент, само още една молитва, само още един текст от Библията, само още една история, само още един момент с поука е това, което оформя Дезмънд Дос.

Второзаконие 6:4-12 обобщава Дос и неговия ранен живот и по-късно го описва като човек с невероятна вяра и съвест, който стои на страната на Бога – без значение от цената. Едно нещо, което аз знам: светът се нуждае от повече хора като Дос.

Scroll to Top