Една история която си заслужава

враг на Дос

…да водим контра-културен живот и да учим децата си как могат да го живеят.

Авторът на ревюто е Том Билингс – изпълнителен директор на Асоциация на обединените баптисти. Той разказва за предизвикателството да бъдеш различен. Оригиналната статия е под заглавие “Различният тип герой”. Том е баптист и кинокритик, който показва искрено възхищение към куража на главния герой. Дезмънд Дос излиза вън от обичайната рамка и рискува като се записва доброволец в армията. След това действие, той не може да очаква законова защита при отказа за въоръжено участие във войната. Въпреки всичко, редник Дос иска да помогне и го прави като многократно рискува живота си, за да помогне на хора които не го разбират.

Следва част от статията и линкове към превода и оригиналния английски текст.

враг на Дос
Credit: Mark Rogers

Различният тип герой

Най-големият враг на Дос във войната може би не са били японците, които е срещал в района на Тихия океан. Най-големият враг били неговите колеги войници!

Те не могат да разберат защо той отказва да воюва. Подиграват го. Унижават го. Презират го. Бият го. С една дума, правят всичко възможно, за да го принудят да се откаже и да напусне армията. Но Дос не е малодушен човек, който се отказва.

Командирите му възлагат трудноизпълними задачи. Отказват да му дадат свобода. Заплашват го с военен съд. Въпреки това той отказва да напусне.

Дос е патриот. Той иска да защити страната си. Той не се присъединява към армията, за да убива хора. Той се присъединява, за да ги спасява. Той иска да бъде медик.

В крайна сметка армията отстъпва и позволява на Дос да се обучава като медик, роля, в която той в крайна сметка ще се отличи. Филмът “Хексоу Ридж” разказва за неговите подвизите при Окинава по живописно бурен и подробен начин. Филмът не е лесен за гледане, но историята, която ни представя, определено си заслужава.

Вижте цялата статия в превод на български и оригиналната статия на английски.

 

Scroll to Top